Beerenburgerkruiden
Jacob Hooy Beerenburgerkruiden is een traditionele kruidenmelange op basis van aromatische wortels, bladeren, schors en bessen. Deze klassieke mix wordt al generaties lang gebruikt voor het maken van huisgemaakte Beerenburg door de kruiden te laten trekken in jonge jenever of een andere neutrale alcoholische drank.
De rijke geschiedenis van deze kruidenmix gaat terug tot het begin van de 18e eeuw. Hendrik Beerenburg, een handelaar in kruiden in Amsterdam, maakte destijds een kruidenmengsel dat al snel populair werd onder schippers. Zij verspreidden deze kruiden en het bijbehorende kruidenbitter door grote delen van het land, met name in Friesland.
De kruidenhandelaar Jacob Hooy was een tijd- en plaatsgenoot van Hendrik Beerenburg. Al spoedig waren de Beerenburgkruiden ook verkrijgbaar in de winkel van Jacob Hooy aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam — een locatie waar deze historische kruidenmelange tot op de dag van vandaag nog steeds wordt verkocht.
De veelzijdige samenstelling van dit pakket geeft een karakteristiek kruidig, bitter en verwarmend aroma. De mix bevat onder andere gentiaanwortel, oranjeschil, jeneverbes en kalmoeswortel, wat zorgt voor de herkenbare, robuuste smaak die zo kenmerkend is voor traditionele Beerenburg.
- SKU:
- 20120
- Inhoud:
- Vanaf 5000 gram.
- Verpakkingseenheid:
- 1
- Gebruiksaanwijzing:
- Doe de kruiden in een fles met een inhoud van 2 liter. Voeg daarbij 1 1/2 liter brandewijn of jenever (bij voorkeur 38% alcohol). Brandewijn geeft een betere smaak. Dit mengsel 2-3 weken laten trekken (macereren). Elke dag een keer rustig schudden. Langer laten trekken heeft geen zin, en zorgt alleen maar voor een vervelende smaak en de onttrekking van te veel looistof aan de kruiden. Het geheel moet NIET VERWARMD worden. Daarna filteren door bijvoorbeeld een katoenen lap (rustig gieten zodat de kruiden in de fles achter blijven). Dan is het Beerenburg kruidenbitter klaar.
- Waarschuwing:
- Niet geschikt voor directe consumptie. Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.
- Ingrediënten:
- Brandnetel (Urticae dioica), eikenbast (Quercus robur), essenblad (Fraxinus excelsior), wilgenblad (Salix purpurea), gezegende distel (Cnicus Benedictus), alsemkruid (Artemisia absinthium), jeneverbes (Juniperus communis), laurierbessen (Laurus nobulis), sandelhout (pterocarpus soyauxxi), gentiaanwortel (Gentiana Lutea), kalmoeswortel (Acorus Calamus), oranjeschil (Citrus Aurantium).